7 Eylül 2014 Pazar

BIM ve Etkileşimli Sanal Gerçeklik Sistemleri

Büyük ölçekli bina ve kentsel ölçekte geliştirme projelerinde üretilen 3 boyutlu modellerin mekansal, teknik ve ticari özelliklerinin yatırımcılar ve kullanıcılar tarafından kavranması ve analiz edilmesi, 32" ekranlarda pek kolay ve pratik olmuyordu..

Projelerin BIM süreçlerindeki çözüm ortağımız Infotron, bu sorunu IMES'de kurduğu Etkileşimli Sanal Gerçeklik Sistem Odası ile aştı..
Geçtiğimiz günlerde Sistem Odasına yaptığımız ilk ziyarette, 3 boyutlu olarak modellenmiş bir proje içinde, özel gözlükler, vücut ve el hareketlerini algılayan sensörlü kask ve eldivenlerle dolaşma fırsatını bulduk. Bu sayede, tasarımın yapısal ve mekansal yetersizliklerini, işletmeci ve kullanıcı ergonomisini zorlayan sistem ve parçalarını yaşayarak gördük. "Sanal Gerçeklik" Sisteminin heyecan verici atmosferinde, 3 duyumuzu da kullanarak yapının içinde yaşadık. 
Kah gerçek ölçeğinde modellenmiş kullanıcıların elverişsiz ve tehlikeli olabilecek durumlarını analiz ettik, kah kendimiz kullanıcıların yerine geçerek sistemleri "Etkileşimli" olarak test ettik. Tasarıma insan odaklı, teknik ve ticari iyileştirme anlamında neleri nasıl katabileceğimizi birlikte tartışarak keşfettik.
BIM uygulamaları içinde önemli yer tutan ve mevcut yapı elemanlarını, yapıları, iç ve dış mekanları 3 boyutlu modelleme "Scan to BIM" teknolojisine ilişkin olarak Infotron'un sahip olduğu "optik" ve "laser" tarama sistemlerini bir sonraki paylaşımımda aktaracağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder